Is 2019 een goed jaar voor de Mac? We hebben de onthulling van de Mac Pro, een bijgewerkte MacBook Air en stevige upgrade voor de 13-inch MacBook Pro gehad. Toch blijft het daar naar verluidt niet bij. Apple komt in oktober met een nieuwe generatie van zijn pro-laptop. Een nieuw 16-inch model moet de toon voor de toekomst zetten.

Dit is niet het eerste gerucht dat we over een nieuwe 16-inch MacBook Pro horen. Het matig betrouwbare Economic Daily News meldt nu dat de publieke lancering voor oktober op de planning staat. De 16-inch Pro wordt naar verluidt een premium model met een vanaf-prijs van 2999 dollar.

Nieuw scherm, nieuw toetsenbord
Bronnen uit Apple’s Aziatische leveranciersketen melden dat de nieuwe model een LCD-scherm heeft met een resolutie van 3.072 x 1.920 pixels. Ter vergelijking, het huidige 15,4-inchmodel heeft een scherm met 2.880 x 1.800 pixels. Apple zou ook voor een scherm met aanzienlijk dunnere randen en subtiel afgeronde hoeken gaan. Dit is een trend die we al langer bij de iPhone zien en komt nu ook naar de laptops van Apple.
De 16-inch MacBook Pro krijgt volgens een eerder bericht ook een opnieuw ontworpen toetsenbord. Dat is geen overbodige luxe, want het huidige vlinder­toetsenbord heeft problemen met de betrouwbaarheid. Apple gaat naar verluidt terug naar een meer traditioneel schaarmechanisme.

Nieuwe MacBook Pro als aanvulling
Door de recente vernieuwing van de MacBook Air en 13-inch MacBook Pro, lijkt het erop dat het nieuwe 16-inch model een aanvulling op de bestaande line-up wordt. Apple richt zich met dit nieuwe model op de absolute high-end. Dat is overigens geen hele gekke strategie, want high-end laptops zullen in minder grote getale worden verkocht dan de instap MacBook Air. Apple kan op deze manier de productie van nieuwe schermen en toetsenborden langzaam opschalen. Mogelijk, nee, hopelijk zien we in 2020 het nieuwe toetsenbord en scherm in alle MacBooks.